NİKSAR BELEDİYESİNDEN GERİ DÖNÜŞÜM HAMLESİ

Eylül 05, 2016
NİKSAR BELEDİYESİNDEN GERİ DÖNÜŞÜM HAMLESİ

Niksar Belediyesi Çevre Temizlik Müdürlüğü ekipleri geri dönüşüm ile alakalı ilçe merkezinde bulunan toplu konutları ziyaret ederek çalışma yapıyorlar.
Niksar Belediyesi Çevre Temizlik Müdürlüğü ekipleri, Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşüm Projesini hayata geçirmek için lisanslı bir firma ile iş birliği içinde ilçemizin dönüşebilen ambalaj atıklarını ilk olarak kaynağında ayrı toplamak için harekete geçti.
Toplu Konut sitelerinden başlamak üzere Zabıta Müdürlüğü ekipleriyle beraber düzenli olarak tek tek evler gezilerek halkımıza yüz yüze bilinçlendirme yapılıyor.
Niksar Belediyesi Çevre Temizlik Müdürlüğünde görevli Çevre Mühendisi Merve Vardar ve zabıta ekipleri ile beraber toplu konut görevlilerine bilgiler verildi. Bu kapsamda, her apartmana ikişer adet geri dönüşüm kutusu yerleştirilirken, bu kutular için apartman görevlilerine çöp poşeti verildi. Her evin kapısı çalınarak büyükten küçüğe herkese geri dönüşüm ve kaynağında ayrı toplama konusunda bilinçlendirme yapılarak konuyla ilgili broşür dağıtıldı.
GERİ DÖNÜŞÜM HAMLESİ NEDİR?
Suyun, havanın ve toprağın kirletilmesini ve sera gazı emisyonunu minimize etmek, kaynakların sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla ambalaj atıklarının geri dönüşümü günümüzde daha bir önem kazanmıştır. Ambalaj atıklarını kaynakta ayrı toplayarak geri dönüşümünü sağlamak neden önemli? Çünkü ambalaj atıkları hammaddedir. Daha az elektrik enerji, daha az yakıt, daha az doğal kaynak, daha az su kullanılarak atık kağıttan yeni kağıtlar, alüminyum içecek kutularından yeni içecek kutuları, atık camlardan yeni camlar, atık plastiklerden yeni plastikler, atık çelik kutulardan yeni çelikler üretmek mümkün. Ambalaj atıkları kaynakta ayrı toplanıp geri dönüşümü sağlandığı zaman çöp depolama alanlarına daha az çöp gitmesi ve depolama alanında daha fazla çöp depolamak mümkün olacaktır. Ambalaj atıkları kaynakta ayrı toplandığı zaman yegane oksijen kaynağımız olan ormanların tahribatı azalacak, madenlerimizin çevreyi tahrip etmeden sürdürülebilir yönetimi sağlanacaktır. Ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplanıp geri dönüşümüyle yeni iş alanları oluşacak, istihdama katkı sağlanacaktır. Ambalaj atıklarını kaynakta ayrı toplamasında toplumu nasıl aktif hale getirebiliriz ve insanların alışkanlıklarını nasıl değiştirebiliriz? Toplum üzerinde nasıl farkındalık oluşturabiliriz? Ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması sosyal bir sorumluluktur. İnsanların çevre hassasiyetini artırmak ve çevreyle uyumlu yaşamasını sağlamaktır. Şehirlerdeki çöp içinde ambalaj atığı miktarı %15 ila %25 arasında değişmektedir. Ülkemizde her gün 12 bin ila 17 bin ton, yılda ise 4,4 milyon ila 6,2 milyon ton ambalaj atığı oluşmaktadır. Ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplama işlemi çevreyle uyumlu, insan sağlığına uygun ve ekonomik olarak yapılmalıdır.