“NİKSAR TARİHİNE DÖNÜYOR”

Şubat 13, 2018
“NİKSAR TARİHİNE DÖNÜYOR”

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Yusufşah Mahallesi Akil Muhtar Erdem Sokak’ta tamamlanan sokak sağlıklaştırma projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Niksar'da Tarihi Kaleiçi Mahallesi Sokakları Özgünleştirme projesinin tamamlandı. Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan Yusufşah Mahallesi Akil Muhtar Erdem Sokak’ta incelemelerde bulundu.

Başkan Özcan yaptığı açıklamada; “Yusufşah Mahallesi Akil Muhtar Erdem Sokağımızda 46 adet binamızın dış cephe restorasyonlarını tamamladık. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) “2016 yılı Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı'' kapsamında “Niksar Tarihi Kaleiçi Mahallesi Sokakları Özgünleştirme Projesi”ni gerçekleştirdik. %70’i OKA destekli gerçekleştirdiğimiz restorasyon projemizin bedeli 1 milyon 300 bin TL’dir. 2018 yılında inşallah bu gibi projelerimiz devam edecek” dedi.

NİKSAR TARİHİ KALEİÇİ MAHALLESİ SOKAKLARI ÖZGÜNLEŞTİRME PROJESİ DETAYLARI

“Niksar Tarihi Kaleiçi Mahallesi Sokakları Özgünleştirme Projesi” kapsamında çatı işleri ile başlayan süreçte, proje dahilindeki sağ-sol olmak üzere iki taraflı 46 adet binaya müdahale edilmiştir. Ahşap çatıların onarımları ve yalıtımları yapılarak kiremitlerin de tamamı değiştirilmiştir. Binaların çatılarının taşıyıcı sistemlerinde değiştirilmesi gereken ahşap kısımlar değiştirilmiş büyük ölçüde sağlam kısımlar bırakılmıştır. Yine çatılarda mevcut bacalar tamir edilmiş, çatı fenerleri yeniden teşkil edilmiştir. Evlerin içine açılan çatı çıkış kapakları merdiven boşluklarına alınmıştır. Binaların sokaktaki cephe durumuna bağlı olarak projeye göre çalışılmış ve iskeleler kurulmuş trafik durumuna bağlı olarak söküm yapılarak başka binalar için kurulum yapılarak iş yürütülmüştür. Ayrıca saçak altı tavan kaplamaları da tek tip ve projedeki detaya bağlı olarak yeniden yapılmıştır. Yağmur olukları,  ve bağlantılı iniş ve dere yapımı da gerçekleştirilmiştir. Projede çalışılan bina cephelerinde gerekli olan kısımlarda sıva raspası yapılarak ahşap olan yüzeylere sıva altına rabitz (metal depluvaye) teli çakılması ile gerekli sıva altı dolguları, kaba sıvası, ince sıvası ve boya uygulaması yapılmıştır.

Ahşap tesisat kutuları ihtiyaca binayen ölçülendirilerek imalatı gerçekleştirilmiş ve yerine monte edilmiştir. Projede ahşap kapı-pencere doğrama yapım işleri yapımı zaruri olan binalar bazında gerçekleştirilmiştir. Tüm bu ayrıntılar ile turizme dayalı kalkınma önceliğinde, kentin büyük çoğunluğunda geleneksel mimariyi ön plana çıkaran sokak sağlıklaştırma projeleri, etkin bir mekansal organizasyon oluşturmak hedefi ile uyumludur. Projede, kentin ve bölgenin potansiyel değerleri ile özgün kimliğini koruyarak ön plana çıkaran bir projelendirme anlayışı hakim olup proje, yerel halkın geleneksel yaşam tarzı ve algısını destekleyici nitelikte, kentlilik ve korumacılık bilincini arttırmaya artı değer katacak tasarımlar içermektedir. Proje, ilgili mevzuat doğrultusunda, tescilli-tescilsiz taşınmaz kültür varlıklarının sokağa bakı veren cephelerinin özgün sokak dokusunu teşkili nedeniyle korunması, yaşatılması ve çağdaş yaşama katılmasını sağlanmasının yanısıra dokuyu oluşturan tüm öğelerin korunması ve belgelenmesine destek verici niteliğe sahiptir. Bu tarz projeler, Tarihi Başkent Niksar'ın yerel dinamiklerle kalkınmasında oldukça önemlidir” denildi.