ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI HİZMET ÖDÜLLERİ İÇİN NİKSAR’DA GERİ SAYIM BAŞLADI

Nisan 25, 2018
ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI HİZMET ÖDÜLLERİ İÇİN NİKSAR’DA GERİ SAYIM BAŞLADI

Başbakanlık Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen TÜRKSAV’ın (Türk Dünyası Yazarlar Ve Sanatçılar Vakfı) yurt içinde ve dışında düzenlediği “ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI HİZMET ÖDÜLLERİ”nin 22.sinin Niksar’ın ev sahipliğinde yapılacak.

Sayılı günlerin kaldığı tören öncesinde Niksar Kaymakamı Selami Kapankaya, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Temsilcisi Hasan Akar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Aybak, Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Cevdet Ufuk Turhan ve Tarihçi-Yazar Necati Güneş’in katılımlarıyla basın toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen basın toplantısında ise yapılan konuşmalarda; “Engin Türk tarihi içinde Niksar şehrinin varlığı tartışılamayacak kadar zengindir.11.yüzyılda Türk-Oğuz soyundan gelen Danişmend ve Selçuklular, Türkistan’dan getirdikleri Türk-İslâm kültür ve sanatını diğer şehirlerde olduğu gibi Niksar’da da yaşamış ve yaşatmışlardır. Niksar, bu kültürün kanıtı, belgesi ve yüz akı olan bir zamanlar astronomiden tıbba kadar eğitim verilen Nizameddin Yağıbasan Medresesi’nin kurulduğu bir ilim merkezi; Ahi Pehlivanların, Erzurumlu Emrah gibi Hakk ve halk aşıklarının, Cahit KÜLEBİ gibi Anadolu şairlerinin yattığı türbe ve anıt mezarların bulunduğu önemli bir külliye; kalesinin, ticaret yollarının ,zengin kervansarayların  bulunduğu “Açık Hava Müzesi” olarak kabul edebileceğimiz önemli bir yerleşimdir. 11.yüzyılın son çeyreğinden beri Türk yurdu olan onun öncesinde de önemli bir kale-şehir olan Niksar; Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun bazı bölümlerini içine alan Danişmendli Beyliği’ne başkentlik yapmış olup, kurucusu Melik Danişmend Gazi’nin türbesi de burada bulunmaktadır. Niksar 1071 yılındaki Malazgirt savaşı öncesi ve sonrasında Türk beylerinin akınlarında Ahlat, Harput ve İznik gibi bir üs olarak seçerek tutundukları ilk yerleşim merkezlerinden birisidir. Danişmendli, Selçuklu ve Osmanlı’dan Cumhuriyete uzanan derin tarihi süreçte Milli Mücadele Yıllarında İzmir’in işgalini 20 Haziran 1919’da bölgemizde ilk kez telin mitingi düzenleyen bir şehir olarak da yakın tarihimizin belgelerinde yerini şerefle alan kahramanların yaşadığı yerdir Niksar.

Bu bağlamda BAŞBAKANLIK TİKA (Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarafından desteklenen TÜRKSAV’ın (Türk Dünyası Yazarlar Ve Sanatçılar Vakfı) yurt içinde ve dışında düzenlediği “ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI HİZMET ÖDÜLLERİ”nin 22.sinin Niksar’da Niksar Kaymakamlığı ve Niksar Belediyesi’nin ev sahipliğinde verilmesi kararlaştırılmıştır. Yurt dışından ve içinden 13 ödülün Niksar’da sunulması ve diğer etkinlikler içinde yer alan değerli ilim adamlarımızın katılacağı;” Tarihte ve Kültürümüzde Niksar Paneli” ,Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu Konseri, Türk Dünyası Birlik Yürüyüşü, Sivas ve Tokat Cirit ve atlı okçular gösterileri, Van Ulupamir Kökbörü Ekibi gösterileri, İstanbul Belediyesi Mehter Takımı gösterileri, Niksar Konulu  Resim sergileri ,Ayla Filmi gösterimi ve Anadolu müzikleri sunumları  tarihte başkentlik yapmış bir şehir için büyük bir onurdur. Büyük bir Kültür Festivali içinde geçeceğine inandığımız etkinliklerin halkımızın büyük misafirperverliği ile şanına layık bir şekilde icra edileceğine şüphemiz yoktur. 4-5-6 Mayıs 2018 tarihleri arasında Niksar’da düzenlenen 22.ULUSLARARSI TÜRK DÜNYASI HİZMET ÖDÜLLERİ’nin  ve bu alanda gerçekleştireceğimiz etkinliklerin kültür, sanat dünyamıza hayırlara vesile olmasını temenni ederiz” denildi.