KALE SURLARINA ÇİRKİN SALDIRI

Temmuz 23, 2018
KALE SURLARINA ÇİRKİN SALDIRI

Unesco Geçici Listesinde yer alan Niksar’da güney kale surlarına kimliği belirsiz kişi ve kişilerce sprey boyalarla yazılar yazılması büyük tepki çekti.

Niksar’da güney kale surlarına kimliği belirsiz kişi ve kişilerce sprey boyalarla yazılar yazılması büyük tepki çekti. Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, yapılan bu duyarsızlığın tek kelimeyle tarihin katledilmesi olduğunu söyledi.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan konuyla alakalı yaptığı açıklamada; Yaklaşık 5-6 yıl öncesinde kalemizin güney surları restore edilerek ilçemizin turizmine kazandırıldı. Bizlerde ecdattan bizlere miras kalan bu eserleri geleceğe taşımak ve ilçemizin turizmine çok ciddi katkılar sağlamasını hedefliyoruz. Ancak kalemizin birçok bölgesiyle birlikte özellikle güney kapısının bulunduğu surlara kimliği belirsiz kişilerce yazılan bu yazılar bizleri kahretmektedir. Milattan önce 300’lü yıllarda Pontus Devletince yapılan sonrasında bizim ecdadımız Danişmendliler, Selçuklular, Osmanlılar tarafından kullanılan ve bugün insanlık değeri olarak Unesco Geçici Listesine giren bir Niksar olarak yaptığımız çalışmaların korunması ve bu şekilde harap edilmemesi konusunda tüm Niksarlı hemşehrilerimizin duyarlılık göstereceğine inanıyorum.

“ESERLERİN KORUNMASINDA HEMŞEHRİLERİMİZE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Niksar’da bulunan eserlerin korunmasının sadece emniyet ve belediyenin görevi olmadığını belirten Başkan Özcan; “Tüm hemşehrilerimize bu konuda çok büyük bir görev düşüyor. Bu eserlerin korunmasında çocuklarımıza, yakınlarımıza konunun hassasiyetini anlatalım. Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve Okul Müdürlerimize de sesleniyorum. Bu eserlerimizin ne kadar kıymetli olduğunu, eserlerin korunması, gelecek nesillerimize aktarmanın ne kadar önemli olduğunu derslerinde öğrencilerine anlatmalarını rica ediyorum. Bu eserler bizim, bu tarih hepimizin” diyerek sözlerini sonlandırdı.